T A I T E I L I J A

ELÄVÄT KIVET 

Kuvanveist�j� Juhani SaksaYli 60-vuotisesta työrupeamasta taiteen parissa olen yli puolet työskennellyt kivien kanssa. Perustiedot ja -taidot kiventyöstöön sain Carrarassa, marmorivuorten kupeessa Italiassa. Italiasta tuli myöhemmin minulle mieluisin työskentely- ja asuinpaikka. Olen viettänyt Toscanan inspiroivissa kulttuurimaisemissa kymmenen kaamosta. Matkojen pituudet vaihtelivat kolmesta seitsemään kuukauteen kerrallaan. Italian kymmenet marmorilajit tulivat läheisiksi ja muotoutuivat lukuisiksi veistoksiksi. Suomalaiset kivilajit ovat suurelta osin yhtä tuttuja ja kiinnostavia.

Kivistä kertoessani aloitan tarinani 4,7 miljardin vuoden takaa - ajasta, jolloin maapallomme alkoi muotoutua. Monien mielenkiintoisten vaiheiden ja tuhansien miljoonien vuosien kuluttua kivien kehitys ja elämä jatkuu edelleen. Kivillä on paljon kerrottavaa, mutta niitä tarkastelevilla pitää olla kiinnostusta ja antaa kivelle mahdollisuus avautua.

Oma osani tässä tapahtumaketjussa on pieni, mutta yritän parastani. Poistan kivilohkareesta kaiken ylimääräisen ja tuon esille, mitä kunkin kiven sisälle on aikojen kuluessa muodostunut. Jokaisen kiven sisällä on oma aiheensa. Uuden muodon tarkoituksena on herättää ohikulkijoissa kiinnostusta ja käynnistää katselijan mielikuvitus.

Veistoksiani saa kosketella. Useimmille kiven lämpö ja sen pinnan pehmeys tuottaa yllätyksen. Kivi elää koko ajan - se huomioi ympäröivän lämmön, ilman kosteuden ja valon.

Juhani Saksa

Yhteydenotot: puh. 040 586 1878

Postiosoite: Vaimosniemi, 51200 Kangasniemi